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Questions and Answers – RFA Comment Period 

This document consists of questions received regarding 2013-14 PSAP Grant RFA during the comment period.  

Questions have not been altered, except to provide clarity and anonymity to counties. 

# Question Answer 
 
1 

 
Does “consolidated” mean that we cover all of county/agencies? 

 
Definition of “consolidation” is provided on page 4 of 2013-14 PSAP 
Instructions. For the purpose of the RFA, consolidation is defined 
as merging (physical or virtual) two or more PSAPs into a primary 
PSAP with management structure and resources serving the same 
population and jurisdictions previously served. 
 

 
2 

 
2013-14 PSAP PSAP Consolidation, Improvements and Enhancements 
RFA states “consolidation and enhancement”. Are the enhancements 
for consolidated locations or can a standalone county apply for the 
enhancements? 
 

 
Counties that do not propose consolidation in their application are 
eligible to apply for 2013-14 PSAP Sustainment Grant, which may 
include improvements, providing application contains permissible 
costs. 

 
3 

 
In reference of 2013-14 Public Safety Answering Points-Consolidation, 
Improvements and Enhancement Grant:  
Can applications be in excess of the 500K limit?  (In light of the DHSES 
right to change the limit)? 
 

 
No, the maximum amount is $500,000. 

 
4 

 
In reference of 2013-14 Public Safety Answering Points-Consolidation, 
Improvements and Enhancement Grant:  
Are services costs associated with system enhancements (CAD 
upgrades, GIS) prohibited? 
 

 
Service cost associated with system enhancements are permitted 
as part of the consolidation process. Examples of permissible costs 
are listed in Part IV, Section 1 of 2013-14 PSAP RFA Instructions. 
Please refer to instructions for more details. 
 

 
5 

 
In reference of 2013-14 Public Safety Answering Points-Consolidation, 
Improvements and Enhancement Grant:  
When applying as a “Regional initiatives” model, that comprise multiple 
counties, does the “host applicant”  aggregate the request for funding?  
Even if the request exceeds the 500K limit? 
 

 
Yes, a county (i.e. “host applicant”) can submit an application for 
projects that include multiple counties PSAPs. A county can submit 
only one application for 2013-14 Public Safety Answering Points-
Consolidation, Improvements and Enhancement Grant. An 
application cannot exceed $500,000 maximum amount. 
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6 

 
In reference of 2013-14 Public Safety Answering Points Sustainment 
Grant:  
Is software licensing eligible expense? 

 
Software licensing is eligible expense for the performance period of 
the grant. Examples of permissible costs are listed in Part IV, 
Section 1 of 2013-14 PSAP RFA Instructions. Please refer to 
instructions for more details. 
 

 
7 

 
In reference of 2013-14 Public Safety Answering Points Sustainment 
Grant:  
Can applications be in excess of the 100K limit?  (In light of the DHSES 
right to change the limit)? 

 
No, the maximum amount is $100,000. 
 

8  
In reference of 2013-14 Public Safety Answering Points Sustainment 
Grant:  
Can Counties apply as a “Regional initiatives” model that comprises 
multiple counties?  If yes, does the “host applicant” aggregate the 
request for funding?  Even if the request exceeds the 100K limit? 

 
County can submit an application for projects comprised of multiple 
counties PSAPs. A county, however, can submit only one 
application for 2013-14 Public Safety Answering Points 
Sustainment Grant. An application cannot exceed $100,000 
maximum amount. 

 
9 

 
The County is at the start of an upgrade to our CAD System and the 
installation of an RMS System that will be accessed by all County Law 
Enforcement agencies and the NYS Police. Both systems will be 
integrated for real time data sharing. What are the permissible cost(s) 
that the county has already committed to? (Setup, costs, hardware, 
maintenance, etc...)  
The county has already paid out money for hardware and setup costs. 
This project is not bonded. 
 

 
Based on the information provided in the question, these types of 
expenses are deemed permissible by the RFA. Examples of 
permissible costs are listed in Part IV, Section 1 of 2013-14 PSAP 
RFA Instructions. Please reference instructions for more details.  
 
If described project is part of the consolidation, county is eligible to 
apply for 2013-14 PSAP Consolidation, Improvements and 
Enhancements Grant, which has provisions for reimbursements to 
counties for prospective and retrospective costs, going back to no 
earlier than April 2010. If county is applying for 2013-14 PSAP 
Sustainment Grant, only prospective costs during performance 
period of the grant will be eligible for reimbursement.  
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10 

 
With respect to the 2013-2014 PSAP Grant in both the PSAP 
Consolidation, Improvements and Enhancements Grant AND the PSAP 
Sustainment Grant on Page 10, the last bullet under “1. Permissible 
Costs” reads “Funds may be used for the purpose of developing, 
conducting and attending 9-1-1 in-service training” then the 2nd bullet 
under “2. Non-Permissible Costs” reads “Salaries.” 
 
Thus, are we permitted to pay salaries (either overtime or backfill) of 
those who attend a 9-1-1 in-service training? 
 

 
Expenses of developing, conducting and attending the 9-1-1 in-
service training are permissible; however salaries are not 
permissible expense, including salaries of those attending 9-1-1 in-
service training. 

 


