
COVID-19 Public Assistance Frequently Asked Questions: 

 
Eligibility:  

1. What types of entities are eligible?  
Answer: Governmental entities and certain Private Non-Profit entities. 
 

2. Are Private Non-Profits Eligible?  
Answer: Yes, if they have an IRS letter under IRC 501(c), (d) or (e) and can document that they 
are organized or doing business under New York State law as a non-revenue producing, nonprofit 
entity. 
 

3. Are OPWDD nonprofit agencies eligible?  
Answer: See Question 2 above. 
   
3a. Which expenses are eligible?  
Answer: Only those that re directly related to protecting the public health and safety from the 
COVID-19 event, meet the requirements of the pyramid of eligibility (See question 9) and that 
you have a legal responsibility to perform. 

 
4. Are any for-profit agencies eligible?  

Answer: No.  For-profit entities are not eligible applicants under FEMA’s Public Assistance 
Program.   
 
4a. What if they were asked to perform new functions (such a childcare, warehousing, 
distribution) as a result of COVID-19?  
Answer: They should contract with the governmental agency asking them to perform those 
functions and bill that agency for those services. 
 

5. What types of education institutions (if any) are eligible?  
Answer: Primary or secondary education as determined under State law and provided in a day or 
residential school, including parochial schools, OR higher-education institutions that meet all the 
following criteria:  

 Admit students or persons having a high school diploma or equivalent;  
 Are legally authorized to provide education beyond a secondary level;  
 Award a bachelor’s degree or a 2-year degree that is acceptable as full credit toward a 

bachelor’s degree or provides at least a 1-year training program to prepare students for 
gainful employment in a recognized occupation; and o Are accredited by a nationally 
recognized agency or association (as determined by the Secretary of Education).  

 Educational facilities that meet the above criteria are eligible without regard to their 
religious character or use for religious instruction 
 



6. Are any costs associated with remote working capabilities, distance learning, or essential face-
to-face services becoming remote (Zoom, WebEx, Telehealth, Chromebooks, etc.) eligible for 
reimbursement?   
Answer: Under current FEMA policy, no.   
 

7. Are Administration Costs or Management Costs reimbursable?  
Answer: Yes, both direct and indirect administrative costs are eligible for reimbursement under a 
Category Z Management Costs Project. 
 

7a: Are costs added to contract, monitor, document, and account for projects and costs 
eligible for reimbursement?   

Answer: Contracting for and monitoring contracts would be a project cost, not a 
management cost.  Documenting and accounting costs for the project would be 
management costs.  DHSES staff will assist you in grouping your costs into logical 
projects. 
 

8. Are legal fees covered? 
Answer: No. 
 

9. Is PPE reimbursable?  
Answer: Yes.    
 

9a. Under which situations, entities, and types of employees (first responders, volunteers, 
food services, PNPs, etc.)?    
Answer: If you are using PPE to protect the public from spread of the virus, it is an eligible 
cost.  But cost is only one tier in the pyramid of eligibility, which requires all of the following: 
1) an eligible applicant; 2) an eligible facility (for PNPs), 3) eligible emergency work (which is 
the legal responsibility of the applicant) and 4) eligible cost (reasonable and necessary to 
protect public health and safety from the COVID-19 virus). 
 

10. Are lost revenues eligible for reimbursement?  
Answer: No.  
 

11. For which entities and which services (hospitals not being able to perform elective procedures, 
for example)?  
Answer: None.  No lost revenue, no lost income, no lost donations, etc. are eligible costs under 
FEMA’s Public Assistance Program. 
 

12. Is overtime pay reimbursable?  
Answer: It may be if all other eligibility criteria are met.  See answer to Question 6 above. 
 
12a. Increased regular rates?  
Answer: No. 
 



12.b Are hours worked from home reimbursable?  
Answer: No. 
 
12c. If permanent staff are quarantined due to COVID-related concerns, are salary and fringe 
costs reimbursable as the absence of that staff is directly related to COVID?  
Answer: No. 
 

13. Is Hazard Pay Reimbursable?  
Answer: Only if triggered by the applicant’s pre-disaster personnel policy and only for overtime 
while performing eligible emergency protective measures. 

13a. Does FEMA have a definition for Hazard Pay?  
Answer: No. 

13b. What qualifies a PNP to receive Hazard Pay Reimbursement?  
Answer: See answer to Question 13 above. 
 

14. Is childcare for essential workers reimbursable?  
Answer: Under current FEMA policy, no.   
 

15. Are cleaning services reimbursable?  
Answer: An eligible applicant may seek reimbursement for reasonable and necessary costs for 
disinfecting its common areas to prevent spread of the virus.  For example, a hospital may incur 
costs for more frequent disinfecting of areas where staff, patients and/or members of the public 
potentially exposed to the virus are meeting for purposes of diagnosis and treatment.  This 
would include not only testing and treatment rooms, but also laboratories, waiting rooms, 
lobbies, cafeterias, hallways, elevators, stairwells and rest rooms, etc. 

15a. For which entities? (School? Homeless shelter? Library? Museum? Church/Synagogue? 
Municipal building closed to the public?)   
Answer: With regard to disinfecting a building that has been closed to the public for an 
extended period of time, be prepared to demonstrate the need for disinfection – what is the 
threat to public health and safety? 

 
16. Are costs associated with surge plans mandated by the state (increased bed capacities, etc.) for 

NYS hospitals eligible?   
Answer: Many may be, but not all will be.  For example, costs such as staffing, beds, PPE, testing 
and diagnosis equipment and supplies used to provide emergency medical care to COVID-19 
patients are eligible up until the point that the patients are admitted for to the facility on an in-
patient basis.  Costs associated with follow-on treatment of COVID-19 patients beyond the 
duration of the Public Health Emergency (as determined by HHS) are not.   Applicants should 
document and track all of their costs.  When you are developing your project in Grants Portal, 
DHSES staff will be available to assist you in determining which costs may be eligible and which 
costs are clearly ineligibly under FEMA policy. 
 

17. Are donated medical supplies covered? 



Answer:  For supplies that have been donated, there is no cost to the applicant to reimburse, but 
they may be eligible to offset the Applicant’s local share of their approved projects.  Please visit 
our website to learn more about donated resources: 
http://www.dhses.ny.gov/recovery/public/active-declarations.cfm 
 

18. Are ambulance services eligible?  
Answer: Possibly, depending on specific circumstances.   
 
18a. Are costs associated with their expansion (volunteers, additional vehicles) covered? 
Answer: Possibly, depending on specific circumstances.  We recommend you capture those costs 
and work with your DHSES/FEMA assigned persons to formulate your projects and submit 
potential eligible costs. 

 

Application Process 

19. What is the recommended timeline for applying? 
Answer: Immediately.   
 
19a. What is the timeline for receiving the funding?  
Answer: Depends on the nature of your claim and the quality of your supporting documentation  
 

20. If the full scope of a project is not known at this time, can projects be revised after submission? 
Answer: Large projects are routinely amended and are called versions.  Small projects are not 
and should have a very clearly defined and limited scope of work and a solid cost estimate. 
 

21. What are the required documents?  
Answer: Applicants must complete a Request for Public Assistance (RPA) package. 
 
21a. Will applicants have to complete a Preliminary Damage Assessment (PDA)? 
Answer: No.   

 
22. What is considered a “project”? 

Answer: Totally dependent upon what actions you undertook and what costs you incurred. 

22a. How do you determine the scope of a project?  
Answer: Scope of work is what you have done or intend to do, how you intend to do it 
(force account or contract) and the cost for that work. 
 

22b. Is there a limit to the number of projects?  
Answer: No, but most applicants will have only one Category B (Emergency Protective 
Measures) project and one Category Z (Management Costs) project. 
 

23. What is the maximum amount one can request?  
Answer: There is no maximum.  



 
23a. What is the minimum amount to be expended in order to qualify for submission?   
Answer: You must have at least $3,300 in eligible expenses for a project to be approved. 
 

24. Can two independent but related organizations apply together?   
Answer: An applicant must have a legal responsibility to perform the work and incur the cost in 
order to seek reimbursement.   
 
24a. Can you apply on behalf of a subrecipient?  
Answer: No. Each subrecipient must submit a request for Public Assistance in order to participate 
in the program.  


